lauantai 3. elokuuta 2013

Medusan Verkko (The Bourne Identity), 2002


Medusan Verkko –elokuvat olivat aikanaan menestyneitä elokuvia, ja ne saivat kohtuuhyviä arvostelujakin. Trilogian kolmososa keikkuu jopa IMDb:n top 250 –listalla, mutta se on jäänyt katsomatta kun en ole nähnyt aiempia osia. Pidän tämän genren elokuvista, mutta jostain syystä ko. trilogia meni aikanaan minulta ohi. Tässä lähiaikoina tuli erään tutun kanssa puhetta v. 2012 julkaistusta neljännestä Bourne-elokuvasta (jossa tosin ei ole näyttelijänä enää Matt Damonia ja joka ei käsittääkseni edes löyhästi perustu Ludlumin kirjoihin…) ja näin kiinnostus heräsi katsoa alkuperäinen trilogia läpi.

Matt Damon näyttelee elokuvassa Jason Bournea, joka löytyy heti elokuvan alussa kellumassa merestä luodinreikiä selässään ja täysin muistinsa menettäneenä. Hän ei muista edes nimeään. Tätä kadonnutta identiteettiään Bourne lähtee selvittämään, mutta vaikutusvaltaiset tahot näkisivät Bournen mieluummin ruumispussissa.

Elokuva on aika perustoiminta/-jännityselokuva. On hieman ammuskelua, pakollinen kaahailutakaa-ajokohtaus kaupungin kaduilla, sankarin tyttö ja niin edelleen. Se mikä ehkä erottaa elokuvan tusina-actionista, ovat muutamat kohtaukset, joissa onnistutaan luomaan ja kasaamaan jännitystä ilman avointa tuli- tms. taistelua. ”He” ovat jäljilläsi ja vaara vaani joka paikassa.

Näyttelijäsuorituksissa ei ole mitään erityismaininnan arvoista, eikä Medusan Verkko yllä Damonin parhaimpiin suorituksiin. Sivuroolit ovat myös melko ilmeettömiä. Suosittelen kuitenkin elokuvaa toiminta-/jännityselokuvien ystäville, sillä elokuvassa on muutamia ihan näppäriä oivalluksia ja lähtöasetelma on poikkeuksellinen ja herkullinen.

Katsotaan, miten Jason Bournen käy elokuvan jatko-osissa.


Arvosana: 7/10

Everything I found out, I want to forget.
-Jason Bourne

 The Bourne Identity
(2002) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti