tiistai 27. elokuuta 2013

Pilvikartasto (Cloud Atlas), 2012


Pilvikartasto on hämmentävä elokuva. Aivan kirjaimellisesti. Elokuvassa pyörii limittäin 6 eri tarinalinjaa, jotka kaikki sijoittuvat eri aikoihin. Varhaisin näistä sijoittuu v. 1849, yksi sijoittuu 1930-luvulle, yksi 1970-luvulle, yksi nykypäivään, yksi vuoteen 2144 ja yksi vielä kauemmas tulevaisuuteen. Jokaisessa tarinassa on eri hahmot ja näiden hyvin irralliselta tuntuvien tarinoiden välillä hypitään täysin sattumanvaraisesti.

Tämä kaikki siis lähtee liikkeelle ilman minkäänlaista johdantoa tms., joka selittäisi katsojalle mistä on kysymys. Tarinoiden ensimmäisessä kohtauksessa näkyy vain vuosi, johon kyseinen tarina sijoittuu ja siitä lähdetään. Yksittäiset tarinat tuntuvat lähtevän myös liikkeelle joko keskeltä tarinaa, tai niissä saattaa olla takaumia tai muita poikkeavuuksia kronologiseen tarinankerrontaan.  Lisäksi elokuvan näyttelijät (pääosissa Tom Hanks ja Halle Berry) tekevät elokuvassa lukuisia eri rooleja. Hanksilla ja Berryllä on molemmilla 6 eri roolia eri hahmoina eri tarinalinjoissa ja myös koko muu näyttelijäkaarti tekee ”multi-rooleja”. Osa maskeerauksista on niin rajuja (mm. miesnäyttelijöitä naisina ja toisinpäin), että osa kunkin näyttelijän rooleista paljastui minulle vasta lopputeksteissä.

Ei siis ihme, että katsoja on aluksi aivan pihalla!

Pikkuhiljaa elokuvan edetessä yksittäisiin tarinoihin alkaa kuitenkin päästä kiinni. Yksittäiset tarinat ovat pääosin mielenkiintoisia ja jännittäviä, mutta niiden yhteys toisiinsa jää hyvin ohueksi. Tätä yhteennivoutumista katsoja saa odottaa turhaan. Mietin myös koko elokuvan ajan mikä merkitys ja yhteys saman näyttelijän näyttelemillä eri hahmoilla on eri tarinalinjoissa, mutta sellaistakaan ei selkeästi katsojalle tarjota.

Elokuva on lähes kolmetuntinen, mutta jotenkin se ei vaikuta pitkältä, sillä eihän siitä jää kuin alle puoli tuntia aikaa per tarinalinja. Välillä tulee kyllä hieman ”musiikkivideomainen” olo kun kohtauksista hypitään toiseen täysin summittaisessa järjestyksessä. Elokuva on kyllä mielenkiintoinen ja erilaisuutensa takiakin mielestäni jo katsomisen arvoinen. Arvostan aina kun elokuvantekijät eivät tyydy perinteisiin kaavoihin vaan lähtevät koittamaan uusia kuvioita.

Kuten jo ensimmäisessä lauseessa totesin,  kuvailisin elokuvaa yhdellä sanalla: ”hämmentävä”. Katsojalle ei tarjota selkeää vastausta tai ”opetusta”, vaan elokuvan tarinat jättävät tilaa paljolle tulkinnalle. Jostain syystä (jota en ehkä täysin osaa kuvatakaan) pidin kuitenkin elokuvasta, ainakin luulen niin.

Hämmentävää, tosiaan… Kannattaa katsoa itse.

Arvosana: 8/10

Our lives are not our own. From womb to tomb, we are bound to others. Past and present. And by each crime and every kindness, we birth our future.”
-Sonmi-451

 Cloud Atlas
(2012) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti