maanantai 12. elokuuta 2013

Kummisetä II (Godfather II), 1974


Kummisetä 2 on Corleonen mafiaperheestä kertovan trilogian toinen osa (ks. Kummisetä). Elokuva jakaantuu hienosti kahteen eri  aikakauteen sijoittuvaan tarinalinjaan, joita kuljetetaan limittäin koko elokuvan ajan.

Ensimmäinen tarinalinja jatkaa siitä mihin elokuvan ensimmäinen osa jäi ja jossa seurataan Pacinon näyttelemän Michael Corleonen edesottamuksia Corleonen mafiaperheen johtajana ja uutena kummisetänä. Michael on ensimmäisen elokuvan lopussa raivannut tieltään suuren joukon vihollisiaan ja paaluttanut asemansa perheen johdossa, mutta uusia ongelmia alkaa kasaantua heti elokuvan alussa. Ykkösosan tavoin, myös kakkososa on hyvin synkeän sävyinen ja kuvaa sitä petosten ja juonittelujen viidakkoa, joita vastaan Corleonen perheen johtaja joutuu taistelemaan. Tässä pelissä kehenkään ei voi luottaa, ei edes omiin läheisiinsä.

Toinen tarinalinja sijoittuu kauemmas historiaan ja kertoo Vito Corleonen saapumisesta Amerikkaan pienenä poikana ja hänen ensivaiheistaan tulevaksi kummisedäksi. Aikalaismiljöö on hienosti rakennettu ja tarina tuo syvyyttä Viton hahmoon ja luo kuvaa ykkösosan vanhan miehen taustoista ja elämäntarinasta.

Pacino sai ensimmäisen osan tavoin myös kakkososasta oscar-ehdokkuuden (tällä kertaa pääosasta), mutta palkinto jäi edelleen saamatta. Nuorta Vito Corleonea näyttelevä Robert De Niro sen sijaan pokkasi sivuosa-oscarin. Näin myös ”nuori” Vito sai oscarin ”vanhan” saadessa omansa ja ykkösosassa. De Niron suoritus onkin todella uskottava puheenpartta myöten ja nuori Vito on helppo yhdistää ykkösosan vanhempaan versioon. Knoppitietona voidaan heittää myös se, että Kummisetä 2 oli ensimmäinen jatko-osa, joka voitti parhaan elokuvan oscarin (ja pitkään myös ainoa, kunnes Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan paluu voitti v. 2003 parhaan elokuvan tittelin).

Kummisetä-trilogian ensimmäinen osa on tietysti ”SE” Kummisetä, mutta tarinana kakkososa on mielestäni jopa edeltäjäänsä hieman vahvempi. Elokuvalla on etunaan myös se, että iso osa henkilöhahmoista on tuttuja jo ykkösosasta ja näin niitä päästään syventämään entisestään. Se matka ja muutos, jonka esimerkiksi Michael Corleone kulkee hahmona ykköselokuvan alusta kakkososan loppuun on aivan huikea, eivätkä vuodet todellakaan kohtele mafiaperheen johtajaa silkkihansikkain.

Kummisetä 1 ja 2 ovat todella tiivis pari, enkä osaa tietyssä mielessä edes ajatella niitä kahtena erillisenä elokuvana. On kuin yksi pitkä elokuva olisi vain jaettu kahteen eri osaan, niin erottamattomia ne ovat. Suosittelen lämpimästi myös kakkososaa kaikille mafiaelokuvien (ja ylipäänsä elokuvien) ystäville.

Arvosana: 10/10

”If anything in this life is certain, if history has taught us anything, it is that you can kill anyone.”
-Michael Corleone

 The Godfather: Part II
(1974) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti