lauantai 17. elokuuta 2013

Citizen Kane (1941)


Tällä kertaa katseluvuorossa oli Orson Wellesin klassikko ja kriitikoiden lempilapsi Citizen Kane, joka on monissa äänestyksissä sijoitettu jopa kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi. Elokuva on ollut yksi suurimmista aukoista elokuvasivistyksessäni, sillä en ole sitä aiemmin tähän ikään mennessä nähnyt. No, nytpä tuli sekin korjattua.

Elokuva kertoo upporikkaan Charles Foster Kane:n elämästä, jota käydään takautuvissa muistelmissa läpi, kun joukko toimittajia yrittää selvittää tämän suurmiehen kuoleman hetkellään sanoman viimeisen sanan “Rosebud” merkitystä. Elokuvan alussa Kanen elämästä on nähty “virallinen” tiivistelmä uutislähetyksen muodossa ja Kanen tunteneiden henkilöiden muistelmien kautta hänen elämäntarinansa syvenee pikku hiljaa.

Elokuva on sellainen klassikko, että minäkin olin jotain kautta tullut tietoiseksi “loppuratkaisusta”, eli Rosebud-mysteerin selviämisestä vaikken elokuvaa ollut nähnytkään. Tämä oli myös yksi syy miksen ollut elokuvaan aiemmin tarttunut, sillä ajattelin, että tämä “spoilaus” pilaisi elokuvan.

Olin kuitenkin väärässä. Mielestäni koko Rosebud-arvoitus ei oikeastaan ole edes kriittinen elokuvan juonen kannalta. Se vain tarjoaa motiivin ruveta käymään läpi Kanen elämää. Tarina on mielestäni hieno ja pistää ajattelemaan. Kane on henkilöhahmona erittäin mielenkiintoinen ja monikerroksinen, eivätkä hänen todelliset ajatuksensa ja motiivinsa avaudu suoraan.

Elokuva sai aikanaan paljon ylistystä mm. uudenlaisista kuvaustekniikoista, äänen käytöstä jne. ja sitä pidettiin monella tapaa uraa uurtavana. Tällaisia asioita nykykatsoja ei pysty yhtä suuressa mittakaavassa arvostamaan, mutta muutamia hienoja juttuja kyllä osuu silmään, joita ei tämän aikakauden elokuvissa juuri ole. Ohjauksen ja tuottamisen lisäksi Orson Welles tekee myös kameran edessä hienon suorituksen.

Citizen Kane on yksi elokuvahistorian suurimpia klassikoita ja ehdottomasti katsomisen arvoinen. Se on kestänyt mielestäni hyvin aikaa, tarina on hieno ja sopii hyvin myös nykypäivään.

Arvosana: 8/10

“Rosebud…”
-Charles Foster Kane

 Citizen Kane
(1941) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti