keskiviikko 14. elokuuta 2013

Suuri Puhallus (Now You See Me), 2013


Suuri Puhallus (mitäköhän suomentaja on taas ajatellut) on toiseksi paras taikurielokuva, jonka olen nähnyt. Ainoa parempi on The Prestige (2006), joka löytyy IMDb:n listalta sijalta 67. (Sijoitus ei tosin tee oikeuttaa elokuvalle, sillä se on todella nerokas. Pitääkin kirjoittaa siitä arvostelu seuraavaksi).

Mutta itse elokuvaan. Suuressa puhalluksessa neljä taikuria liittoutuu yhteen ja muodostaa esityksen, jonka aikana he ryöstävät suuria summia rahaa ja jakavat sen yleisölleen. FBI ja Interpol laitetaan heidän peräänsä, mutta harhautuksen ja huijauksen mestareita ei niin helposti laitetakaan nalkkiin, vaikka avuksi otetaankin kuuluisa taikureiden temppuja työkseen paljastava asiantuntija.

Elokuvassa on vakuuttava näyttelijäkaarti. Pääosissa nähdään mm. Avengersista ja Suljetusta saaresta tuttu Mark Ruffalo sekä Social Networkista tuttu Jesse Eisenberg. Sivuosista löytyy kaksi maailman parhaimmistoon kuuluvaa näyttelijää eli Morgan Freeman ja Michael Caine (viimeaikaisia hyviä suorituksia löytyy mm. kaikista kolmesta uusimmasta Batmanistä).

Elokuva olisi saattanut jäädä ”tavallisen” toimintaelokuvan tasolle takaa-ajoineen, poliisien jallituksineen jne. jne., mutta taikuuselementti; petokset ja silmänkääntötemput tuovat elokuvaan hauskan lisämausteen ja loppuratkaisuun on panostettu. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, sillä loppu on aina elokuvan tärkein kohta. Parin tunnin elokuvassa ei ole mahdollista esim. rakentaa henkilöhahmoja samalla tavalla kuin esim. tv-sarjoissa, joten tarinaan ja erityisesti loppuun panostaminen on ensiarvoisen tärkeää. Jonkun mielestä loppu saattaa olla ennalta-arvattava, mutta mielestäni se on erittäin onnistunut.

Rakastan ”loppukäänne”-elokuvia, mutta aivan kymppiin saakka Suuri Puhallus ei kuitenkaan yllä. Muutamat massoihin vetoavat ”hollywoodmaisuudet” pois jättämällä (esim. melko päälle liimattu pakollinen rakkauskuvio) näin olisi ehkä voinut ollakin.

Tiivistettynä: paljon hyviä näyttelijöitä, hauska ja kekseliäs tarina, taikuutta ja yllättävä loppuratkaisu. En voi kuin suositella kaikille.

Arvosana: 9/10

Come closer. Because the closer you think you are, the less you'll actually see.”

 Now You See Me
(2013) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti