keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Hyvät, pahat ja rumat (The Good, The Bad, The Ugly), 1966


Hyvät, pahat ja rumat (Il buono, il brutto, il cattivo) on Sergio Leonen ohjaama ns. ”dollaritrilogian” kolmas ja viimeinen osa. Elokuva on listan parhaiten sijoittunut ei-yhdysvaltalainen elokuva ja trilogian kaksi ensimmäistä elokuvaa (”Kourallinen dollareita” ja ”Vain muutaman dollarin tähden”) löytyvät nekin muuten IMDb:n top 250 listalta sijoilta 111 ja 224. Pääosaa kaikissa kolmessa elokuvassa näyttelee kukas muu kuin Clint Eastwood.

Elokuvan suomenkielinen nimi on siinä mielessä harhaanjohtava, että suoran käännöksen mukaan nimen pitäisi olla ”Hyvä, paha ja ruma”. Tämä suora käännös kertoo jo paljon juonesta, joka rakentuu näiden kolmen henkilöhahmon tarinoiden päälle, jotka sekoittuvat elokuvan mittaan heidän kaikkien tavoitellessa Etelävaltioiden armeijalta varastettua ja salaiseen paikkaan piilotettua kulta-aarretta.

Se, että Eastwood on elokuvan ”hyvä”, on mielestäni melko harhaanjohtava nimitys. Maailmassa, jossa lähes jokainen vastaantulija on roisto, huijari, juoppo tai muuten vaan hulttio, ”hyvienkin” on osattava pelata samoilla säännöillä ja tähän rooliin kivikasvoinen Eastwood sopii erinomaisesti. Hän ei epäröi huijata itselleen roistojen kiinniottamisesta saatavia palkkiorahoja tai jättää roistoa yksin keskelle autiomaata. Hän on olosuhteiden takia pakotettu liittoutumaan ”ruman” kanssa kulta-aarteen löytämiseksi ja tämä molemminpuolinen epäluottamus yhdistettynä yhteiseen tavoitteeseen luo koko elokuvan ajaksi todella mielenkiintoisen jännitteen.

Tästä elokuvasta ei varmastikaan voi kirjoittaa arvostelua mainitsematta musiikin säveltänyttä Ennio Morriconea, jonka musiikkia kuullaan tämän trilogian lisäksi mm. myös eräässä toisessa mainiossa lännenelokuvassa ”Huuliharppukostaja”. Morriconen sävellykset luovatkin todella hienon äänimaailman elokuvalle olematta kuitenkaan liian päällekäyviä. Elokuvassa on erittäin hienosti käytetty hiljaisuutta luomaan painostavaa tunnelmaa jännittävissä kohdissa. Elokuvan huipennus, jossa ”hyvä”, ”paha” ja ”ruma” ottavat toisistaan mittaa ”kolmintaistelussa” on erinomainen esimerkki.

Hyvät, pahat ja rumat on lännenelokuvien kiistaton klassikko ja lajityypin ystävien ehdoton valinta. Helteisen autiomaan tunnelmaa maalaillaan niin, että kurkkua alkaa jo sohvallakin kuivamaan. Muutama kohtaus elokuvassa olisi mielestäni kaivannut pientä terävöittämistä tai niiden poisjättämistä olisi voinut harkita (esimerkiksi Pohjois- ja Etelävaltioiden joukkojen välinen taistelu vanhasta sillasta), sillä aivan koko 2 h 41 min kestoa elokuvan intensiteetti ei kestä.

Arvosana: 8/10

”You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig”
-“Blondie” (=Eastwood)

 Il buono, il brutto, il cattivo.
(1966) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti