lauantai 24. elokuuta 2013

Yksi Lensi Yli Käenpesän (One Flew Over The Cuckoo’s Nest), 1975


Yksi lensi yli käenpesän kuulu siihen harvinaiseen joukkoon, joka on onnistunut Oscar-gaalassa putsaamaan pöydältä viisi arvostetuinta Oscaria (paras elokuva, paras miespääosan esittäjä, paras naispääosan esittäjä, paras ohjaus, paras käsikirjoitus). Aiemmin tämän oli tehnyt vain vuonna 1934 ilmestynyt “Tapahtuipa eräänä yönä”, joka löytyy myös IMDb:n listalta 150 parhaan joukosta. Myöhemmin samaan on pystynyt myös vuonna 1991 ilmestynyt Uhrilampaat (sijalla 23).

Elokuva kertoo R.P.Murphy-nimisestä miehestä, joka on joutunut elämänsä aikana monenlaisiin hankaluuksiin ja päätyy loppujen lopuksi hullujen huoneelle. Murphya näyttelee mestarillisesti Jack Nicholson, joka on yksi ehdottomista suosikkinäyttelijöistäni.  Koko elokuvan ajan on hieman epäselvää se, onko Murphy todellakin hullu vai vain “ongelmatapaus”, joka ei oikein sovellu yhteiskuntaan. Elokuva kertoo Murphyn elämästä hullujen huoneella ja hänen ystävystymisestään muihin asukkeihin.

Juonen sijaan elokuva nojaa paljon vahvoihin näyttelijäsuorituksiin Nicholson keulanaan. Naispääosa-oscarin elokuvasta sai hullujenhuoneen päähoitajaa näyttelevä Louise Fletcher, joka kieltämättä tekee mainion suorituksen. Sivuosissa nähdään myös hyviä suorituksia, mm. Danny DeVito, Sydney Lassick ja Christopher Lloyd (tuttu “Paluu tulevaisuuteen elokuvista”).

Paikoittain elokuva tuntuu hieman toistavan itseään ja junnaavan paikallaan, tätähän se hullujen huoneen arki tosin on. Keskeisiä henkilöhahmoja on useita ja näitä kaikkia rakennetaan huolellisesti pitkin elokuvaa. ”Hullujen” välille rakentuva ystävyys ja yhteishenki on jotenkin sympaattista. Elokuva käsittelee mielenkiintoista teemaa: Emmekö me kaikki ole jollain mittapuulla vähän hulluja? Pienet asiat tekevät meidät onnelliseksi ja me kaikki toivomme, että meitä kohdeltaisiin oman arvomme mukaisesti.

Yksi lensi yli käenpesän on toiminut esikuvana lukuisille myöhemmille elokuville ja tv-sarjoille, jotka sijoittuvat hullujen huoneelle. Se on miehitetty loistavilla näyttelijöillä ja hahmot ovat hyvin rakennettuja. Pientä dynamiikkaa juonessa voisi enemmän olla, sillä hetkittäin elokuvaa seuratessa tuntuu kuin olisi itsekin hullujen huoneella. Ehkä se on tarkoituskin…

Arvosana: 8/10

“I must be crazy to be in a loony bin like this.”
-R.P. McMurphy


 One Flew Over the Cuckoo's Nest
(1975) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti