perjantai 29. marraskuuta 2013

Oblivion, 2013

Oblivion on osa tämän vuoden melko runsasta scifi-kattausta. Tässä tarinassa maapallo on tuhoutunut pääosin elinkelvottomaksi autiomaaksi ihmiskunnan ja avaruuden tunkeutujien välisessä historiallisessa sodassa. Ihmiskunta on muuttanut Titan-kuuhun ja viimeiset ihmiset ovat vielä maan pinnalla keräämässä valtamerien energiaa fuusiovoimaa varten. Jack (Tom Cruise) ja Victoria (Andrea Riseborough) muodostavat huoltoparivaljakon, jonka tehtävänä on pitää tämä operaatio toiminnassa ja turvassa viimeisiltä sodan jälkeen eloon jääneiltä ”scavengereilta”.

Olen itse suuri scifi-elokuvien ystävä (erityisesti apokalyptisten) ja Oblivionin luoma tulevaisuus on kieltämättä mielenkiintoinen, vaikkei ehkä kovinkaan omaperäinen. Muutamiin peruskliseisiin ja epäuskottavuuksiin elokuva sortuu matkan varrella, mutta tarjoaa myös yllättäviä käänteitä sekä matkan varrella että loppuratkaisun muodossa.

Näyttelijäpuolella ei nähdä mitään erikoista. Tom Cruisen on… no, Tom Cruise, hyvine ja huonoine puolineen. Yllättävän nuorelta yli viisikymppinen Cruise onnistuu kuitenkin näyttämään itseään 20 vuotta nuoremman Riseboroughin rinnalla. Sivuosassa vilahtaa yksi lempinäyttelijöistäni, Morgan Freeman, mutta hänen roolinsa jää pieneksi eikä veteraaninäyttelijän työ paljoa lisäarvoa tuo elokuvaan.

Oblivion myös näyttää kaikin puolin hyvältä elokuvalta. Tekniikka on hienoa ja kiiltävää, lentokohtaukset ovat komeita jne. jne. Pari pakollista lentotakaa-ajoa ja taistelukohtausta olisi ehkä voitu jättää pois ja panostaa enemmän tarinaan, jossa olisi ollut potentiaalia vieläkin enempään.

Suosittelen Oblivionia kaikille scifi-elokuvien ystäville. Se on erittäin hyvä ”vaihtoehtotulevaisuus”-genren elokuva, joka tarjoaa mielenkiintoisen lähtöasetelman, tarinan ja yllättävän loppuratkaisun. 

Arvosana: 8/10

“I can't shake the feeling, that earth, inspite of all that's happened, earth is still my home.”
-Jack Harper

 Oblivion
(2013) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti