torstai 21. marraskuuta 2013

Kadonneen Aarteen Metsästäjät (Raiders of the Lost Ark), 1981

Steven Spielberg on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä elokuvaohjaajia, menestyselokuvia löytyy viideltä eri vuosikymmeneltä mukana sellaisia nimiä kuin Schindlerin Lista, E.T., Jurassic Park, Pelastakaa Sotamies Ryan, Minority Report, Tappajahai, Kolmannen Asteen Yhteys jne. jne. Lista on todella pitkä ja vaikuttava.

Yksi Spielbergin menestyneimmistä luomuksista on Indiana Jones –saaga, jonka ensimmäinen osa Kadonneen Aarteen Metsästäjät näki päivänvalon v. 1981. Tämän jälkeen Jones on seikkaillut kolmessa muussakin elokuvassa ja jatkoa on ilmeisesti vielä tulevina vuosina tulossa. Pääosassa ensimmäisestä elokuvasta alkaen on ollut Star Warsin myötä supertähteyteen noussut Harrison Ford. Myöhemmin Indiana Jones on toiminut esikuvana lukuisille muille viihdemaailman luomuksille, yhtäläisyydet mm. Dan Brownin luomaan professori Robert Langdoniin ovat ilmeiset.

Niille, joille Indiana Jones ei ole tuttu niin lyhyt referointi. Indiana Jones on arkeologian professori, joka opettaa yliopistolla. Tämän lisäksi hän on kuitenkin erikoistunut erilaisten arkeologisten aarteiden löytämiseen. Tässä elokuvassa etsinnän kohteena on Liiton Arkki, joka sisältää alkuperäiset 10 käskyä. Elokuva sijoittuu 1930-luvulle ja natsit sattuvat olemaan saman aarteen perässä, sillä he uskovat sen salaperäisten voimien auttavan heitä heidän omien päämääriensä saavuttamisessa. Elokuva on täynnä mystisiä vihjeitä piilotetun arkin luokse, takaa-ajoja ja kilpajuoksua natsien kanssa.

Indiana Jones oli omassa nuoruudessani kova juttu ja olen nähnyt tämän kyseisen elokuvan useaan kertaan. Katselin sen tässä lähiaikoina uudestaan usean vuoden tauon jälkeen ja yritin katsoa sitä tuorein silmin ilman menneisyyden ”glooriaa”. Aika oli ehkä hieman kullannut muistoja, sillä aivan muistojeni tasolle elokuva ei noussut. Se on kuitenkin edelleen erinomainen seikkailuelokuva, täynnä vauhtia, jännitystä, vaarallisia tilanteita ja historiallisia arvoituksia höystettynä sopivalla määrällä huumoria. Elokuva voitti aikanaan tämäntyyliselle elokuvalle harvinaiset 4 oscariakin, mm. parhaista erikoistehosteista. Elokuva loppukohtaus onkin kieltämättä aika hyvän näköinen kun ottaa huomioon, että se on tehty yli 30 vuotta sitten.

Suosittelen elokuvaa ehdottomasti kaikille seikkailuelokuvien ystäville sukupuoleen ja ikään katsomatta. Indiana Jones lierihattuineen ja ruoskineen on ehdottomasti yksi genrensä klassikoista.

Arvosana: 8/10

“Indiana: Meet me at Omar's. Be ready for me. I'm going after that truck.
Sallah: How?
Indiana: I don't know, I'm making this up as I go!”


 Raiders of the Lost Ark
(1981) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti