maanantai 18. marraskuuta 2013

Auringonlaskun katu (Sunset Blvd), 1950

Leffamaisterilla oli taas tänään vuorossa klassikkopäivä ja ohjelmistossa Auringonlaskun katu vuodelta 1950. Elokuva oli aikanaan ehdolla jopa 11 oscar-kategoriassa ja onnistui voittamaankin kolme kappaletta, mm. parhaasta käsikirjoituksesta. Itselleni elokuva ei ollut entuudestaan mitenkään tuttu, mutta se valittiin vuonna 1989 ensimmäisten 25 elokuvan joukossa Yhdysvaltojen Kansalliseen elokuvaluetteloon, koska Kongressin kirjasto arvioi sen kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi teokseksi. Tämä kertokoon että kyseessä on yksi elokuvahistorian merkkipaaluista.

Elokuvan kertojana toimii elokuvakäsikirjoittaja Joe Gillis, joka makaa elokuvan aloituskohtauksessa kuolleena eräässä uima-altaassa. Hän kertoo tarinansa edelliseltä kuudelta kuukaudelta. Gilliksen käsikirjoitusura ei ole kovin kummoisessa lennossa Hollywoodissa ja hän päätyy erilaisten sattumien kautta menneiden aikojen mykkäelokuvien supertähden Norma Desmondin kartanoon, jossa hän ottaa tehtäväkseen haamukirjoittaa tämän itsensä kirjoittaman elokuvan tulevasta paluuelokuvastaan. Desmond on jo viisissäkymmenissä oleva entinen tähti, mutta hän elää ja on takertunut edelleen nuoruutensa menestyksen päiviin eikä suostu myöntämään, että maailma on mennyt eteenpäin ja mykkäelokuvat ovat jo menneen talven lumia.

Elokuva on satiirinen kuvaus Hollywoodista, elokuvamaailmasta ja sen tähtikulteista. Lisäksi se on mielenkiintoinen (ja surullinen) katsaus ihmismieleen, joka ei osaa päästää menneestä irti. Hetki julkisuuden valokeilassa on niin lyhyt ennen pitkää unohdusta. Gloria Swanson tekee mielestäni hienon roolin elokuvan pääosassa Norma Desmondina ja olisi ehdottomasti ansainnut oscarin suorituksestaan. Hahmokin on todella mielenkiintoinen.

Elokuva on mielestäni katsomisen arvoinen, vaikkakin ajan hammas onkin hieman syönyt sen parhaan terän. Tarinankerrontaa olisi nykykatsojan näkökulmasta voinut hieman terävöittää ja osa dialogista on hieman pökkelöä. Auringonlaskun katu on erilainen ja mielenkiintoinen tuttavuus.

Arvosana: 7/10

“Norma, you're a woman of 50, now grow up. There's nothing tragic about being 50, not unless you try to be 25.”

-Joe Gillis

 Sunset Blvd.
(1950) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti