lauantai 27. heinäkuuta 2013

Rita Hayworth - Avain pakoon (The Shawshank Redemption), 1994



Täytyy todeta heti alkuun, että en ollenkaan pidä elokuvan nimen suomennoksesta: ”Rita Hayworth - Avain pakoon”. Nimi on tyypillistä 90-luvun suomennoslinjaa, jossa ei usein ollut mitään yhteyttä alkuperäisiin nimiin. Tästä eteenpäin puhun siis elokuvasta sen alkuperäisellä nimellä: ”The Shawshank Redemption”. Sitten itse asiaan.

Shawshank redemption on äänestetty IMDb:n listalla kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi (Se on myös eniten äänestetty elokuva, n. 960 000 ääntä). Väite, että kyseessä on maailmanhistorian paras elokuva, aiheuttaa lähes väkisinkin vastareaktioita: ”Mikä tässä nyt on niin erikoista, mitä missään muussa elokuvassa ei muka ole?” jne. Shawshank Redemption ei ole edes samalla tavalla ”legendaarinen” elokuva kuten vaikka esimerkiksi Kummisetä, Pulp Fiction tai vaikkapa Star Wars. Elokuva ei edes seitsemästä ehdokkuudesta huolimatta voittanut yhtään oscaria (?!?!?!), sillä samana vuonna julkaistu Forrest Gump (IMDb:n sijalla 18) kahmi vuoden 1995 palkintogaalassa pöydän tyhjäksi (yhteensä 6 oscaria).

Shawshank Redemption kertoo Tim Robbinsin näyttelemästä Andy Dufresne:stä, joka joutuu v. 1947 Shawshankin vankilaan vaimonsa ja tämän rakastajattaren murhasta. Vankilassa Andy tutustuu Morgan Freemanin näyttelemään ”Red”:iin, joka istuu myöskin elinkautista murhasta. Andy on ammatiltaan pankkiiri ja hän on eräänlainen outolintu muiden vankien joukossa. Vuosien varrella heistä kuitenkin muodostuu Redin kanssa hyviä ystäviä ja alun vaikeuksien jälkeen Andy alkaa pikku hiljaa sopeutua vankilaelämään ja sen omiin tapoihin sekä löytää oman paikkansa vankilan hierarkiasta.

On helppo ymmärtää, miksi elokuva on menestynyt niin hyvin IMDb:n listalla. Siinä on todella hienoa tarina, jossa on sopivissa määrin seikkailua, huumoria ja hyväntahtoisuutta, joten elokuvasta on todella helppo pitää (ja toisaalta vaikea olla pitämättä). Se on hieno tarina kahden miehen hiljalleen rakentuvasta pitkästä ystävyydestä sekä toivosta, joka ei kuole edes eristyssellin pimeydessä. Elokuvassa on hienosti kuvattu vankilamiljöötä ja muurien sisäisen maailman erilaisuutta ulkopuoliseen ”todelliseen” maailmaan, josta jokainen vanki alkaa vuosien varrella entistä enemmän vieraantua. Maailma menee vauhdilla eteenpäin, muta muurien sisällä jokainen päivä, kuukausi ja vuosi toistaa samaa rutiinia. Elokuvan pääkaksikko Robbins ja Freeman tekevät myös vakuuttavat suoritukset. Morgan Freeman, jonka näyttelemä Red toimii myös elokuvan kertojana, olisi saanut roolistaan takuuvarman oscarin ilman Tom Hanksin ehkä kaikkien aikojen näyttelijäsuoritusta Forrest Gumpissa.

Shawshank Redemption on niitä harvoja elokuvia, joka ei jaa mielipiteitä – en ole tavannut vielä ketään, joka ei olisi tästä elokuvasta pitänyt. Voin siis suositella aivan varauksettomasti Shawshank Redemptionia, oli sitten maailman paras elokuva tai ei.

Arvosana: 10/10

”I believe in two things: discipline and the Bible. Here you'll receive both. Put your trust in the Lord; your ass belongs to me. Welcome to Shawshank.”
- Warden Samuel Norton

 The Shawshank Redemption
(1994) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti