lauantai 8. helmikuuta 2014

Gravity, 2013

Olin kuullut tuttaviltani kommentteja Gravitystä ennen kuin olin sitä vielä itse nähnyt. Toiset kehuivat elokuvan maasta taivaisiin ja toisten mielestä se oli umpisurkea. Odotukseni olivat korkealla, sillä tällaisilla mielipiteet jakavilla elokuvilla on yleensä potentiaalia olla todella hyviä. Täytyy kyllä sanoa, että ei tarvinnut pettyä, sillä…

Gravity on mahtava elokuva!

Kyseessä on aivan ehdottomasti vuoden 2013 paras elokuva ja kyllä tämä helposti mahtuu tämän vuosituhannen top 10:eenkin. Jos tämä ei maaliskuussa tyhjennä oscar-kattausta niin se on todella ihme, ehdokkuuksia elokuva ainakin onnistui kahmimaan 10 kappaletta.

Juonesta lyhyesti: kaksi astronauttia, Ryan Stone (Sandra Bullock) ja Matt Kowalski (George Clooney) yrittävät selviytyä avaruudessa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen.

Sitten alkaa superlatiivien ja kehu-adjektiivien sarja: Alfonso Cuarónin ohjaama Gravity on kaiki puolin käsittämättömän hieno elokuva.  Sandra Bullock on lähellä uransa toista pääosa-oscaria, suoritus on todella hieno (jumalan kiitos rooliin ei päätynyt aiemmin kaavailluista naistähdistä esim. Angelina Jolie tai Natalie Portman). Elokuvan äänimaailma on erittäin hienosti rakennettu, soundtrack on todella hieno ja elokuvan tunnelmaa onnistutaan hienosti hallitsemaan intensiivisen musiikin ja avaruuden hiljaisuuden vuorovaikutuksella. Kuvaus on lisäksi toteutettu todella nerokkaasti. Elokuvassa hyödynnetään paljon pitkiä kohtauksia ja välillä kuvataan kaukaa avaruudesta isoja otoksia ja välillä astronautin kypärän sisältä rajattua näkymää. Lisäksi elokuvan erikoistehostetiimi on tehnyt käsittämättömän hienoa jälkeä. Voi vain kuvitella millainen työ on ollut tehdä täysin avaruuden painottomaan tilaan sijoittuva elokuva studiossa. Elokuvan 3D on myös jotain ennennäkemätöntä. Ennen Gravitya vain Hugossa (2011) oli mielestäni osattu todella hyödyntää 3D:tä muutenkin kuin teknisenä kikkailuna. Gravityssa on lisäksi hienosti rytmitetty jännittävät ja rauhalliset kohtaukset niin että elokuvan intensiteetti kasvaa koko ajan loppua kohden. Elokuva onnistuu pitämään katsojansa totaalisessa otteessa täydet 91 minuuttia. Ei tule heti mieleen toista elokuvaa, joka pitäisi jännitystä yllä näin onnistuneesti näin pitkän ajan.

Ei ole varmaan vaikea arvata, että tämän hehkutuksen lopputuloksena annan Gravitylle arvosanaksi täydet pisteet. Pidän IMDb:ssä omaa arviointikirjaa ja Gravity oli 25 elokuva, jolle annoin 10. Tämä pistäköön elokuvan perspektiiviin myös koko elokuvahistoriassa.
Tämä on nähtävä!

Arvosana: 10/10

“I hate space!”
-Ryan Stone

 Gravity
(2013) on IMDb

1 kommentti: