torstai 6. helmikuuta 2014

Escape Plan, 2013

Sylvester Stallone, 67 v. Arnold Schwarzenegger, 66 v. Kaksi 1980- ja 1990-lukujen suurinta toimintatähteä täällä tänään, vuonna 2013 samassa elokuvassa! Toisin kuin Expendables-elokuvissa, nyt myös Arskalla on iso rooli elokuvassa.  Hauska nähdä, kuinka pitkään nämä kaksi veteraania oikein jaksavat rymistellä, vielä ei ainakaan tunnu virta olevan vähissä.

Escape Plan kertoo Ray Breslin –nimisestä turvallisuusalan asiantuntijasta (Stallone), joka työkseen pakenee ulos vankiloista osoittaakseen niiden turvallisuuspuutteita. Ray on aikamoinen kettu, eivätkä kalterit häntä juuri pidättele. Sitten hän joutuu eräässä toimeksiannossaan ”hautaan”, kaikkien aikojen varmimpaan vankilaan, jonne nimensä mukaisesti ihmiset vain katoavat, eikä kukaan edes tiedä vankilan olinpaikkaa. Ray on siis elämänsä haasteen edessä, eivätkä kaikki tahot halua, että Ray ikinä onnistuisi pakenemaan ”haudasta”. Vankilassa Ray tutustuu Rottmayer-nimiseen vankiin (Schwarzenegger), ja yhdessä tämä parivaljakko alkaa juonimaan pakoa.

Escape Plan on juuri sitä mitä voisi etukäteen odottaakin ja vankilapakoelokuvaksi se on aika tyypillinen ja hivenen ennalta-arvattava. On myös hauska huomata, miten Stallone ja Schwarzenegger eivät ole yrittäneetkään muuttua hiukkaakaan kultavuosistaan, vaan kaikki elokuvassa (dialogi, hahmot jne.) on kuin suoraan 20 vuoden takaa. En sano siis tätä mitenkään negatiivisena asiana, sillä ainakin itse pääsen tässä ihan nuoruuteni toimintaelokuvatunnelmiin. Hyvikset ovat hyviksiä ja pahikset pahiksia ilman sen kummempaa syytä tai monimutkaisia henkilöhahmoja. Päähyvikset (Stallone & Schwarzenegger) ovat raavaita äijiä, jotka pistävät suoraviivaisesti halki, poikki ja pinoon laukoen välillä toimintaa keventäviä one-linereita tyyliin ”Have a lovely day... asshole!”. Ei tässä turhia selitellä eikä rakenneta monitasoisia juonenkäänteitä. Loppuun on itse asiassa rakennettu pieni “yllätys”, mutta juonen kannalta se on aika yhdentekevää.

Elokuva on taattua peruskamaa, ei mitään erikoista, mutta kyllä tämän parissa vajaan parituntisen viihtyy. Toivottavasti papat jaksavat vielä painaa. Syksyllä on ainakin tulossa vielä Expendbles 3. Sitä odotellessa.

Arvosana: 7/10

This can go two ways. You let me go, and I'll pretend this never happened. If you don't, I'll burn this fucking place to the ground on my way out.”
-Ray Breslin


 Escape Plan
(2013) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti