maanantai 24. helmikuuta 2014

Dallas Buyers Club, 2013

Dallas Buyers Club on myös yksi tulevan oscar-palkintogaalan ehdokkuusrohmuista yhteensä kuudella ehdokkuudella. Tästä joukosta löytyy myös parhaan elokuvan ehdokkuus, vaikken ihan uskokaan, että DBC tuossa kategoriassa voittoon saakka yltää.

Isommat voittomahdollisuudet DBC:llä on sen sijaan näyttelijäpuolella, sillä elokuvan pääosassa nähtävä Matthew McConaughey tekee todella erinomaisen suorituksen. Olen itse mieltänyt McConaugheyn aina jotenkin sellaisena siloposkisena (romanttisten) komedioiden näyttelijänä, joten hänen roolinsa DBC:ssä tekee sitäkin suuremman vaikutuksen. Mies on vielä lisäksi laihduttanut itsensä niin kuivaan kuntoon, ettei häntä meinaa edes samaksi kaveriksi tunnistaa. McConaugheyn harmiksi tänä vuonna voitto ei kyllä tule helpolla, ehkä kovimpana uhkaajana on Chiwetel Ejiofor elokuvasta 12 Years As ASlave. Leonardo DiCapriollekin (The Wolf Of Wall Street) moni on povannut oscaria jo pelkästään miehen ”työhistorian” takia.

Toinen huippuroolisuoritus on Jared Leton transvestiittina Rayon:ina, josta tulee McConaugheyn näyttelemän Ron Woodrofin liikekumppani elokuvan aikana. Elokuvan juoni tosiaan perustuu tositapahtumiin ja se sijoittuu v. 1985 Dallasiin, jossa AIDS:iin sairastuva Ron alkaa salakuljettamaan USA:n terveysviraston hyväksymättömiä lääkkeitä maahan ja myymään niitä hänenkaltaisilleen muille epätoivoisille sairastuneille. ”Kuolemaantuomitut” ovat valmiina tekemään mitä tahansa saadakseen itselleen vielä hetken lisää aikaa.

Dallas Buyers Club kiteyttää hyvin tuon aikakauden hengen ja ennakkoluulot AIDS:ia kohtaan. Tuolloin tauti oli vielä monille tuntematon ja sitä pidettiin lähinnä homojen sairautena. Tästä syystä ”syvässä etelässä” kovana miesten miehenä pidetyn Ronin sairastuminen onkin miehelle itselleen ja hänen kavereilleen aika ylitsepääsemätön asia. Elokuva on hieno tarina toivosta ja epätoivosta sekä ystävyydestä ja toisten auttamisesta. Vahva tarina ja hieno näyttelijätyö kannattelevat tätä elokuvaa alusta loppuun.

Arvosana: 8/10

“Let me give y'all a little news flash. There ain't nothin' out there can kill fuckin' Ron Woodroof in 30 days.”

-Ron Woodroof

 Dallas Buyers Club
(2013) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti