perjantai 10. tammikuuta 2014

Valamiesten ratkaisu (12 Angry Men), 1957

Valamiesten ratkaisu oli pitkään ainoa elokuva, jota en ollut IMDb:n top 10:stä nähnyt. Se on top 10:n vanhin elokuva ja ehkä tästä syystä se ei minun sukupolveni edustajalle ollut etukäteen ollenkaan tuttu.  Odotusarvoni eivät siis olleet kovinkaan korkealla.

Elokuvan asetelma on itse asiassa todella mielenkiintoinen. Koko elokuva kuvaa yhden oikeusprosessin kulkua ja noin 98% tapahtumista sijoittuu oikeussalin ”takahuoneeseen”, jossa 12 valamiehestä koostuva joukko käy keskustelua heidän ratkaistavakseen annetusta tapauksesta.

Tätä se siis on: mustavalkoinen elokuva, jossa 12 nimetöntä valamiestä keskustelee rikoksesta ja käy läpi todistusaineistoja päästäkseen yksimieliseen ratkaisuun. Kuulostaa melko tylsältä, mutta ei sitä todellakaan ole. Elokuvan ”juoni” ja dialogi on rakennettu hienosti ja erilaiset henkilöhahmot ja heidän persoonansa on rakennettu hienosti luomaan heterogeeninen joukko, jossa riittää ristiriitaisuuksia ja erilaisia mielipiteitä.

Elokuvan englanninkielinen nimi (”12 Angry Men”) kertoo myös jotain sellaista elokuvasta, mitä suomennos kadottaa. Elokuva kertoo oikeastaan 12 erilaisista lähtökohdista ja taustoista tulleista miehistä, joiden oma historia ja elämä vaikuttavat heidän mielipiteisiinsä ja motiiveihinsa. ”Vihaisesti” näistä miehistä sitten kukin puolustaa omia näkökulmiaan

Elokuva on yli 55 vuotta vanha, mutta se on kestänyt aikaa erinomaisesti. Mustavalkoisen kuvan ja nykynäkökulmasta hieman ”vanhahtavan” näyttelytyylin ei pidä antaa häiritä, sillä kokonaisuus on erinomainen. Ennakko-odotuksiin nähden tämä on yksi niistä elokuvista, joka on yllättänyt minut positiivisimmin.

Suosittelen tätä ainakin itselleni hieman tuntemattomampaa elokuvaa kaikille oikeus- ja rikossarjojen ystäville. Vaikka koko elokuva tapahtuukin mustavalkoisesti yhdessä huoneessa, piirretään käsiteltävä rikos värikkäästi katsojan silmien eteen.

Arvosana: 9/10

“Juror #3: You're talking about a matter of seconds. Nobody can be that accurate.

Juror #8: Well I think that testimony that can put a boy into the electric chair *should* be that accurate.”

 12 Angry Men
(1957) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti